Başarılı bir oral tedavi ancak kesin bir teşhis ile mümkündür. Oral ve oral olmayan diş hekimliğindeki tüm problemleri tanımlayan oral teşhis, elde edilen sonuçlara göre doğru tedavi ile aralarındaki ilişkiyi belirlemek için bilimsel bilginin kullanılmasına yardımcı olur. Ağız muayenesi, intraoral muayene ve röntgen muayenesi ile iyi bir oral tanı konulur.
Diş Filmleri
Ağız boşluğu hastalıklarının, özellikle dişler ve çene kemiği gibi sert dokularla ilişkili olanların teşhisinde en önemli yardım, dişlerin radyografisidir. En sık kullanılan iki tip diş filmi periapikaldir (birlikte 2-3 diş gösteren küçük filmler) ve panoramik filmler (alt ve üst çene ve çene kemiğinin tüm dişlerini gösterebilen büyük filmler). Dijital X-ray cihazları, bilgisayar teknolojisi, çok düşük bir radyasyon dozu kullanarak film görüntüsünde renk ve ışık dalgalanmaları yapmamıza izin veriyor ve ayrıntılı tahminler yapmamızı sağlıyor. Ayrıca, MR ve BT, özellikle eklem hastalıklarının implantasyonu ve teşhisi için teşhis için gerekli olabilecek diğer filmlerdir.
Radyoloji
Dental radyografiler, yani diş filmleri, ağız boşluğu hastalıklarının, özellikle dişler ve çene kemiği gibi sert dokularla ilişkili olanların teşhisinde ana yardımcılardır. En sık kullanılan iki tip diş filmi periapikaldir (2-3 diş gösteren, küçük) ve panoramiktir (büyük, tüm alt ve üst diş ve çene kemiklerini gösteren).
Diş Hekimliğinde İlk Muayeneye (Oral Tanı) Gerekli Midir?
Diş hekimliği çok değişkendir ve birçok hastanın birden fazla tedaviye ihtiyacı olabilir. Bu prosedürlerin uygun şekilde planlanması daha rahat ve daha kısa bir tedavi süresi sağlar. Ek olarak, eksiksiz bir tedavi planlamak her zaman mümkün değildir. Bu nedenle, bu inceleme sırasında, hangi tedavinin öncelikli olacağı konusunda bir karar verilir.
Tedavi planlamasının temeli teşhisdir. Doğru tanı koymak ve hastalıkları benzer semptomlarla ayırt etmek için çeşitli laboratuar testleri kullanılabilir. Tedavi planından önce, bu muayenelerin planlanması ilk muayene sırasında gerçekleşir. Ağız, çene ve yüzün insan vücudundan bağımsız olduğu anlaşılmaktadır. Her ne kadar çeşitli sistemik hastalıklar ağzın içinde ve çevresinde semptomlar gösterse de, tedavi bazen uygun tıbbi uzmanlıklarla yapılabilir.
Oral Tanı Ve Radyolojinin Amacı Nedir?
Amaç; hastanın birincil şikayeti kaynağının belirlenmesi ve tedavisidir. Hastanın mevcut durumu genel olarak kabul edilir, böylece yalnızca mevcut şikayetleri tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda gelecekte potansiyel sorunlara neden olabilecek alanları ve şikayet ilerlemeden önce hasta tedaviye yönlendirilebilir.
Erken tespit ile, önleyici ve önleyici prosedürler gelecekteki sorunları önleyebilir. Hastaların muayenesinde tanı için yardımcı radyografiler kullanılır. Ağızdan, dişlerden ve çeneden alınan radyografileri kullanarak varsa patolojiyi veya anormallikleri belirlemek ve değerlendirmek için tasarlanmıştır. Bu bilgiler ışığında, bireysel bir tedavi planı hazırlanır ve hastalar uygun uzman doktorlara yönlendirilir.
Diş Radyolojisi
Diş radyolojisi, doktorun tedaviyi teşhis etmesine, tedavi etmesine ve planlamasına yardımcı olan dişlerin ve çevrelerinin iç dokularını görselleştirme prosedürüdür. Röntgen doktorun görsel muayene sırasında saptanamayan alanları görselleştirerek diş ve çene ile ilgili sorunları teşhis etmesine yardımcı olur. X-ışını ayrıca ortodontik tedavi ve implant yerleştirme konusunda diş hekimlerine de yardımcı olmaktadır.Çene ve dişlerde görünmez çürük, kist ve tümörlerin tanısı için panoramik röntgen gereklidir.
X ışınları, tedavi planlamasının daha hızlı ve daha eksiksiz olmasına yardımcı olur.
Bu, bir doktorun çenenin ve diş ameliyatlarının önünde görmesi gereken bir röntgendir. Çünkü bu röntgenler çok çeşitli tedavi alanları gösterir ve operasyonun başarısını arttırır.
Online randevu alarak işlemlerinizin daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz. Önceden randevu alarak sıra beklemezsiniz.